A tárolóból a szárítóba kerül a kukorica, hogy aztán később jó áron eladják. Munkából mindig van elég az egyik újkígyósi gazdaságban.

A traktort és hozzávaló ekét a közelmúltban vásárolta az őstermelő, aki családjával együtt szinte mindenféle mezőgazdasági munkával foglalkozik. Így például paradicsomot, búzát és kukoricát is termeszt.

Az Országgyűlés elfogadta az agráradózás reformját

Azt mondja, azzal, hogy az Országgyűlés a héten elfogadta az agráradózás reformját, egyszerűbbé és kedvezőbbé válik a gazdálkodás számukra.

Az új törvény szerint az agráriumból élők január 1-től három új működési forma közül választhatnak, így maradhatnak őstermelők, létrehozhatják az őstermelők családi gazdaságát – mint ahogy azt az újkígyósi gazda tervezi – vagy családi mezőgazdasági társaságot alapíthatnak.

Mindegyik lehetőség jelentős adózási kedvezményeket nyújt a gazdálkodóknak.

Az őstermelők például, akik eddig 600 ezer forint bevétel alatt még adóbevallást sem készítettek, jövőre már egymillió forintig mentesülnek ez alól. De 10 millió forintig adót sem kell fizetniük, 20 millió forintig pedig nagyon kedvezően alakul majd a közteher mértéke.

Az őstermelők családi gazdasága pedig, akár 80 millió forint bevételig is adózhat kedvezményesen. A családi vállalkozások viszont bevételükből 50 millió forintot, adómentesen kivehetnek és a pénzt fejlesztésekre fordíthatják.

Az új jogszabály fordulópontot jelenthet

Nagy István, agrárminiszter a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt: az új jogszabály fordulópontot jelenthet az agráriumból élők számára.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ettől komoly fejlesztéseket vár és ezzel együtt az élelmiszerbiztonság további növekedésére számít.

Az agrárminisztérium számításai szerint: a január 1-től érvényes változásokkal 300 ezer őstermelőnek és több mint 23 ezer családi gazdaság, mintegy 83 ezer dolgozójának válik könnyebbé az adózás.